میانکاله متولی ندارد، حامیان محیط زیست کجا هستند؟
میانکاله متولی ندارد، حامیان محیط زیست کجا هستند؟

می‌توان میانکاله را قلب دریای خزر دانست که هر زمان از حرکت بایستد باید با اکوسیستم این دریاچه نیز خداحافظی کرد. حیات خزر با حیات میانکاله و پویایی آن با حیات مردمان این مرزوبوم یکی شده است؛ چگونه می‌توان یکی را بدون دیگری داشت؟

زیرنویس-گروه جامعه: هر چند سال‌ها است نام میانکاله با پرندگان مهاجرش عجین شده؛ اما طبیعت بکر و آب‌های آرام آن مختص آن نبوده و محل تخم‌ریزی بسیاری از گونه‌های ماهیان خزری از جمله خاویار است که به همین دلیل می‌توان میانکاله را قلب دریای خزر دانست که هر زمان از حرکت بایستد باید با اکوسیستم این دریاچه نیز خداحافظی کرد. حیات خزر با حیات میانکاله و پویایی آن با حیات مردمان این مرزوبوم یکی شده است؛ چگونه می‌توان یکی را بدون دیگری داشت؟
طرح احداث پتروشیمی در شبه‌جزیره میانکاله بهشهر در دولت دوازدهم و در جلسه ۱۷ اسفند ۱۳۹۹ به پیشنهاد وزارت نفت و با ادعای ایجاد زیرساخت‌های لازم برای رفع نیاز صنایع پایین‌دستی پتروشیمی، ایجاد اشتغال پایدار و با رویکرد آمایش سرزمینی از طریق اجرای طرح‌های پیشبران صنعت پتروشیمی و نیز با تأکید بر تکمیل زنجیره ارزش متانول – پروپیلن به استناد اصل ۱۳۸ قانون اساسی، مصوب شد، در واقع بهانه آنها برای اجرای این طرح ایجاد اشتغال بود. باتوجه‌به اینکه هیچ‌گونه توجیه زیست‌محیطی نداشته و مجوزهای لازم را نیز کسب نکرده است مجدداً مدتی است ساخت آن در این منطقه ازسرگرفته شده است.
ذخیره‌گاه زیست‌کره میانکاله در سال ۱۳۵۵ به تأیید یونسکو رسیده است، باتوجه‌به اینکه در هیچ ذخیره‌گاه زیست‌کره‌ای انجام مطالعات زیست‌محیطی نیست، بنابراین صدور مجوز برای پروژه پتروشیمی میانکاله از اساس غیرممکن بوده و دفتر ارزیابی زیست‌محیطی سازمان حفاظت محیط‌زیست به‌هیچ‌وجه برای آن مجوزی نمی تواند صادر کند؛ چون با قوانین ذخیره‌گاه‌های زیست‌کره مغایرت و منافات دارد.
به گزارش زیرنویس، پتروشیمی پساب‌هایی تولید کرده که آلودگی زیست‌محیطی ایجاد می‌کند پس تکنولوژی آن آب بر است و نکته‌ای که شاید از آن غافلیم آب موردنیاز آن است که باید از کجا تأمین شود؟
شرکت‌های بزرگی ازاین‌دست با تولید آلودگی‌های صوتی و مزاحمت‌های هوایی، حرکت ماشین‌های سنگین و آلایندگی منابع آب و… در شبانه‌روز علاوه بر ایجاد رعب و وحشت در منطقه، میانکاله را از بهشت پرندگان مهاجر خارج می‌کند.

 سؤال اینجاست اشتغال‌زایی که تنها توجیه طرح بوده است؛ برای چه کسانی محقق می‌شود بومیانِ منطقه یا… تجربه‌های گذشته در کشور نشان داده است که افراد جذب شده در چنین پروژه‌هایی از ایجاد و استقرار گرفته تا پرسنل واحد معمولاً از نیروی بومی نیستند، بنابراین ایجاد واحد موردنظر در میانکاله در بهترین حالت هم تأثیری بر وضعیت اشتغال آن ندارد؛ ضمن اینکه استقرار این واحدها به طور مستقیم و غیرمستقیم سبب تخریب و اضمحلال برخی کسب‌وکارهای بومی و سنتی موجود در این مناطق می‌شود.

 از طرفی دیگر، این منطقه‌ی بکر و ناب، ظرفیت آن را دارد که هم برای حفظ و نگهداری آن محیط‌بانانی استخدام شوند و هم ایستگاه گردشگری در اطراف آن برقرار شود تا گردشگر از آن بازدید نموده و درآمدزایی برای منطقه به وجود آید. سفره‌ای که طبیعت برای ما گسترده است آن‌قدر غنی است که نیازی به تکنولوژی محکوم به تخریب طبیعت نداشته باشد و فقط کافی است قدر این فرصت‌ها را دانسته و از این زیستگاه‌های بین‌المللی به نحو احسن بهره ببریم.
این طرح با تمام اهداف پیش‌بینی‌شده‌اش به زیانی که بر پیکره محیط‌زیست می‌زند نمی‌ارزد.
امروز باید اولویت حفظ زیستگاه‌های طبیعی باشد، خصوصاً آنهایی که ثبت بین‌المللی شده‌اند چرا که اینها شناسنامه‌ی ملی و هویت فرهنگی ما محسوب می‌شوند و نباید اجازه داد این گونه به‌آسانی یکی پس از دیگری نابود شوند.
شبه‌جزیرهٔ زیبای میانکاله با اکوسیستم بکر و ناب خود مأمن و زیستگاه چندین گونه پرنده مهاجر و گاهی نادر است که از ما چیزی نمی‌خواهد جز آنکه؛ بگذاریم زنده بماند.